Ara Empuriabrava

Xerrades: Eòliques Marines

Últimament s’han produït forces xerrades, pel tema del tot el que suposen les instal·lacions de MacroParcs eòlics davant les nostres costes, des Cadaqués fins l’Estartit.

Tot i que tenim els veïns, dels quals nosaltres en formem part, de les zones afectades, preocupats, conscients i receptius dels arguments científics contraris a aquestes instal·lacions, anem veien que les autoritats van autoritzant permisos i anunciant inversions per fer els estudis preparatius necessaris de aquestes macro instal·lacions.

Sí, per altre part, podríem pensar que amb les lleis i normatives mediambientals europees aquestes instal·lacions no foren possibles, cal que la nostre societat estigui preparada perquè a lo millor un dia tindrem de escollir.

Ara som definitivament en una crisis per tot el que representa la manca d’aigua, caldria actuar amb seny, cosa difícil davant el retard que portem. A la província de Girona mesos enrere llegíem que només es produeix el 5% de la energia que ens cal (instal·lacions fotovoltaiques privades a part).

Si potser la principal forma de apaivagar la manca d’aigua es la instal·lació de dessalinitzadores, d’on traurem la energia que alimenten aquestes instal·lacions? El pensar que les reserves del subsòl poden ser la solució, igual fer-ho es el parany d’on encara en sortirem més malparats, ja parlarem en el seu moment del perquè, tot i que diferents col·lectius ja ho van avisant.

El passat 9 de Gener, assitiem a la xerrada del Ing. Jaume Darner organitzat per la gent de Podem, a la nova sala d’Empuriabrava, va ser una presentació parlant de MacroParcs ben preparada amb multitud de dades per facilitar la compressió de tots els assistents, particularment ens va cridar l’atenció, de un posicionament contrari a altres  opinions expertes i que desgraciadament no tinguérem oportunitat de comentar a posteriori.

També el dijous 18 de gener passat, organitzat per la Diputació Gironina, vàrem assistir a una xerrada del Dr, Rafel Sardà / CSIC  a la Biblioteca de Roses, dins un programa de divulgació científica super-interesant, la sala plena de gom a gom, apart del conjunt de dades i informació per parlar de MacroParcs i les noves reglamentacions que van sortint, es va comentar el futur de la societat vs la sostenibilitat en diferents models de concentracions humanes que recolzaven d’alguna forma els nostres plantejaments per la Marina.

Organitzat pel grup Stop Macro Parc Eòlic Marí, el passat 20 de gener es celebrà una Jornada matinal a Torruella de Montgrí, per principalment explicar la situació en que es troba tot plegat dels MacroParcs fins el moment. Entre altres, els científics de BioPais informaren de diferents àmbits que poden i afecten aquest tipus d’instal·lacions a la nostre societat. Poden veure part de la presentació a https://www.youtube.com/watch?v=KLnVM8TXIxE