Ara Empuriabrava

Pla Estratègic

Vacances: Descans temporal de l’ activitat habitual, principalment, encara que no sigui el cas, del treball remunerat o dels estudis. I que es fa en vacances? entre d’altres llegir, tot allò que puguem de la nostra llista preparada per a tal fi o per quan tinguem temps! i en el nostre cas s’inclou el document presentat per l’Ajuntament de Castelló el passat 12 de maig, anomenat Pla Estratègic de Transició Energètica de Castelló d’Empúries. Tindran raó els que pensin que cal “humor” dedicar les vacances a llegir semblant document, però per la seva importància per al futur de Castelló i Empuriabrava, creiem ho hauríem de fer.

La redacció del document no s’atura amb “xiquetes”, en no sé quantes vegades es repeteix: Liderar el procés de transició, fent de Castelló d’Empúries una referència internacional. De fet al seu dia ja vàrem fer una lectura ràpida i per les impressions obtingudes pensem que ens caldria de més temps el comprendre tota la proposta de de les seves cent i pico pàgines, es per aquest motiu que ho deixarem a la llista “llegir en calma”.

El primer que salta a la vista és la sensació que hi ha molt “tallar i enganxar”, no per això malament, sinó fora que, potser, hi ha certa deixadesa, o falta d’atenció cap als lectors, ja a la pàgina 4 veiem a la imatge OE2, es diu, la transició al municipi de Blanes! I a partir d’aquí un es queda amb el dubte de la veracitat del document en algunes de les seves parts, si això no està actualitzat, que serà el pròxim. Ignorem si és un treball encarregat per l’Ajuntament o bé una oferta per part de la Consultoria.

Normalment es parteix d’una iniciativa política o tècnica i és per això que se li planteja a una consultoria especialitzada, i a seguir amb certs paràmetres, un estudi inicial per després a partir d’això i amb les pròpies aportacions de l’Ajuntament la realització d’un Pla concret (és per això que no entenem com s’escapen coses com en la pàg. 4,  El document disponible és la V.2, Ens preguntem ningú del equip de gobern es va llegir el document abans de la seva presentació  o quan el van publicar al web del ajuntament, i ni siquiera durant els 100 dies després!

El document té una llarga documentació, tot i que molt correcta, que denota a totes llums un tallar i enganxar en el temps, se citen coses on els temps dels verbs no han estat adaptats ni la pròpia informació actualitzada a les dates de presentació del document. Per entendre’ns i per exemple, la primera, a la pàgina 16 una proposta anomenada Solar Forest de l’arquitecte neerlandès Neville Mars, que ocorrerà el 2021!, si som al 2022, un es pregunta què ha passat, com els ha anat?, investiguem i trobem molta documentació de la idea inicial però res d’una instal·lació pràctica real,  una idea que sembla ser del 2009 i per la raó que sigui, fins ara no ha prosperat. Per què no han actualitzat la informació? per ser un document tècnic, creiem, i ja que la citen hauria d’estar ben contrastada.

Tenint present l’anterior, hem anat llegint pàgines i anotant el que als nostres ulls crida l’atenció, no per fer un document nou que no és el propòsit, sinó per valorar degudament el document en qüestió. Deixant a part les purament breus pàgines econòmiques, previstes per al 2040!  (No per al 2030 o per al 2050) amb unes previsions a totes llums sense fonament econòmic i més en els temps que ens ha tocat viure. Hi ha parts que semblen entrades amb calçador que mereixerien estar en un altre context. També comentaris sobre possibles solucions que semblen escrites per algú que no sap on vivim, per la qual cosa al seu torn, n’hi ha d’oblidades. No obstant això, hi ha una estructura general completa, amb comentaris, cites i reflexions d’interès, que en el seu dia es podrien desenvolupar i que compartim, com poden ser, entre d’altres, la compensació de la petjada del carboni, economia de Km0 (sobretot en productes alimentació) pèrgoles FV, tenim un passeig marítim on en ple estiu no tenim ombres públiques!.

Esperem que el document serveixi almenys per exposar públicament el compromís de tots amb l’Agenda 2030/2050, per la nostra banda i des d’AraEmpuriabrava en el seu moment publicarem els nostres comentaris i propostes al respecte. A dia d’avui el document continua estant disponible a https://www.castello.cat/wp-content/uploads/2022/05/Document-entrega-V2-Castello.pdf