Ara Empuriabrava

Més enllà de no poder-nos rentar la cara

Diuen que a partir de la tardor, l’aigua ens pot sortir més cara, i si només sigues això, potser tindríem solució, però només cal que pensem en determinats països, per veure que amb diners, tampoc tenen aigua per tothom, així que, cal anar pensant i reaccionant  pel impacte que pot suposar a casa nostre aquesta situació.

Ja portàvem temps gastant més aigua de la que podíem, tant per increment de us, com per mala gestió global. La població ha augmentat i a la vegada cada cop tenim, apart de visitants, més població amb desplaçaments interns. També ha augmentat el us industrial del aigua, tant amb entorns purament industrials com en explotacions agrícoles i ramaderes. I a tot el apuntat cal afegir, com no, el motiu principal per explicar on som ara,  el canvi climàtic que ens portà l’augment de temperatures i la reducció de les pluges*. O sigui, som on som, i aquest cop sí, saben molt bé el perquè.

Ara es parla de varies propostes per alleugerir la situació que a no ser que torni a ploure dia sí, dia també, durant uns mesos, no deixaran de ser pedaços fets a corre cuita per passar l’estiu. Quan ja fa tres anys, després de veure les dades de la, diguem-ho mini sequera 2008-09, parlàvem de la importància del aigua a les nostres terres i de la situació cap on anàvem per buscar solucions alternatives, alguns ens miraven com si fóssim eixelebrats!

El dia que els polítics en general es proposin impulsar un estudi global del impacte del aigua, es podran definir clarament les necessitats, de tot tipus, que tenim i per l’altre com abastir-les, si es que es pot i a quin cost. A AraEmpuriabrava sempre hem parlat de diferents tipus d’aigua, ja que les necessitats, per usos, per exemple, son diferents al pla del Alt Empordà respecte la Muntanya. “No” volem saber el impacte que tindrà en el nostre subsòl el treure aigua, sense ton ni son, per apaivagar aquest estiu. Allò que ens es calgut de tindre com, un Pla Director de les Aigües Freàtiques i del Subsòl al voltant de la Golf de Roses, ens es ajudat a decidir el que es pot fer i per quant, a més del que sigues del tot gens aconsellable.

Potser caldria recordar que si durant milers d’anys teníem tres rius inundant i distribuint l’aigua per tot el pla, ara només en tenim dos i que ha la vegada els hi escurçarem el seu camí per arribar a mar, deixant menys oportunitats per reomplir els nostres aqüífers, i si afegim, menys pluja com ara, ja sabem el resultat que tenim i podem esperar.

Poc podem fer a aquestes alçades per millorar la situació, sinó es el complir les directrius d’estalvi d’aigua i seguir els consells i recomanacions que pugem trobar amb el mateixos propòsits.

 

(El passat mes de octubre vàrem publicar algunes recomanacions)

ESTALVAR AIGUA

Tot i que el 71% de la superfície de la Terra està coberta per aigua, només un 3% és aigua dolça, i concretament, només un 1% es pot consumir, ja que la major part es troba en estat sòlid en els glacials. (Encara que a dia d’avui es va perdent, fonent-se i barrejant-se amb aigua de mar, més del que tocaria) Per aquest motiu, l’aigua és un recurs escàs i limitat, però a la vegada és indispensable per als éssers vius. D’aquí la importància de no malgastar l’aigua i evitar la seva contaminació.

Ens aixequem i anem al bany a prendre una dutxa. Obrim l’aixeta i en surt aigua. Hem de rentar plats després de dinar, obrim l’aixeta de la cuina i en surt aigua. Premem el botó d’engegar la rentadora i el primer soroll que sentim és el de l’aigua que entra a la màquina. A continuació us oferim alguns consells per estalviar aigua.

 • Dutxem-nos en comptes de banyar-nos, n’estalviarem fins a 90 litres en cinc minuts.
 • Si l’aigua de la dutxa triga a estar calenta, utilitzem un cubell* per recollir l’aigua freda i utilitzem-la després per altres usos, per exemple per fregar, per al lavabo, o per regar. Quan esperem a la dutxa que l’aigua surti calenta deixem d’aprofitar des de 5 a 10 litres aproximadament.
 • Canviem la carxofa de la dutxa per una de moderna i eficient en la despesa d’aigua.
 • Una bona part de l’aigua que utilitzem a la cuina la fem servir per netejar i rentar aliments, bullir o cuinar al vapor. Aquesta mateixa aigua podrem fer-la servir per regar les plantes sempre que sigui apta (que no estigui salada o se li hagi afegit algun producte) o altres usos.
 • Tanquem l’aixeta mentre rentem els plats, mentre ens ensabonem a la dutxa, mentre ens rentem les dents o mentre directament no ens cal, deixarem de llençar 20 litres d’aigua.
 • Evitem utilitzar el lavabo com una paperera.
 • En comprar un electrodomèstic mirem l’etiqueta d’eficiència. Triem aparells que tinguin la categoria A, ens ajudaran a estalviar aigua i energia i ho notarem a les factures.  També podem fer servir l’aigua, encara que sigui poca, que algunes assecadores recuperen de la roba mullada.
 • Els electrodomèstics ens fan més fàcil la vida. Per estalviar aigua i energia omplim bé el rentaplats i la rentadora.
 • Si tenim balcó o jardí, procurem de plantar flors i plantes que siguin del nostre clima mediterrani. Encara que ha dia d’avui cal anar més enllà amb els requisits de les plantes, que calen siguin més sofertes amb la calor. Podem cultivar plantes aromàtiques per després utilitzar-les a la cuina (julivert, menta, romaní, etc.) o perquè espantin els mosquits a l’estiu, com ho fa l’alfàbrega, per exemple, aquí recomanaríem l’instal·la cio del reg automàtic per degoteig a la nit.
 • Tinguem cura de les instal·lacions, evitem que hi hagi aixetes que degotin.
 • Si disposem de dispositius de reducció de cabal podem arribar a consumir un 50% menys d’aigua.
 • També els aparells d’aire condicionat recuperen molt d’aigua de la nostre llar, aquesta aigua es pot fer servir per diverses aplicacions.
 • Si tenim la possibilitat de recuperar l’aigua de pluja aprofitem-la. Cal recordar que l’aigua te que estar ben aïllada del exterior per impedir que mosquits i altres insectes puguin criar (sobre tot el mosquit tigre)
 • Ser conscients del consum de l’aigua en totes els usos.
 • No descongelar aliments sota l’aixeta
 • Fer servir cisternes de doble carrega o be posar-hi una botella per eduir la capacitat.
 • No utilitzar la manega per a la neteja de vehicles.
 • Amb la implementació de les noves mesures per l’estat d’excepcionalitat per sequera, només es poden dur a terme regs de supervivència d’arbres o plantes. Si recollim l’aigua apta pel reg de les activitats quotidianes en galledes o altres recipients podem aprofitar per regar els arbrers propers a casa nostra i ajudar a mantenir la flora i fauna del nostre entorn.

Com hem dit a la xarxes podem trobar un munt de recomanacions per l’estalvi d’aigua, en aquest cas hem agafat les del Ajuntament de Girona on hem anat afegint altres recomanacions i advertències que considerem d’interès.