Ara Empuriabrava

La Diada del Arbre al nostre Municipi

Proposem celebrar la Diada del Arbre al nostre Municipi

Tenim ben clar que ens cal donar un cop de timó a Empuriabrava i per extensió a tot Castelló d’Emp., entorn de la Badia, comarca i província si volem aconseguir els objectius fixats per complir l’Agenda 2030/2050.

Tot i que estem rodejats de natura per tot arreu, amb dos reserves integrals i el nostre espai es prou verd, tal com l’experiència ens ensenya cada dia, ens calen, encara més, espais verds per poder netejar l’aire que ens envolta i respirem.

Com saben, el nostre objectiu es diu Empuriabrava en verd, volem aconseguir ser emissions cero de veritat i poder passar totes les certificacions que convinguin per poder oferir a la nostre societat un espai millor i de futur.

Com ho farem? amb diverses actuacions tant de reducció de emissions com de compensació d’aquestes, i una, i molt important serà, plantar tots els arbres que puguem.

En el seu dia ja els hi vàrem comentar i també per escrit el passat 17 de juny, la celebració d’un acte per a tothom amb ressò per un futur millor. No cal dir que la voluntat que tots nosaltres tenim, es deixar un mon sinó millor igual com el que nosaltres vàrem trobar. El nostre compromís es amb els petits i jovent, ja que si fem les coses bé ells seran els que tindran més temps per gaudir-ne i es per això que ara els i demanem ajut, per celebrar la Festa del Arbre.

Dia de l’arbre és una celebració declarada per protegir les superfícies arbrades, com a recordatori que tots els arbres del món donen aire per respirar i el purifiquen.

Se celebra el equinocci de primavera  (20 de març en el proper 2023), és a dir, el primer dia de primavera al hemisferi nord i el primer dia de tardor al hemisferi sud. Com la curiositat direm que a la Xina, el dia de l’arbre se celebra el 12 de març i a les escoles es fan campanyes perquè els estudiants plantin arbres aquest dia.

Una mica d’Història

Hi ha nombrosos precedents de celebracions de dia o festa de l’arbre. A Catalunya, la més notable és la Festa de l’Arbre organitzada a partir del 1899 per la Societat d’Amics de la Festa de l’Arbre.

El Dia Mundial de l’Arbre, també anomenat Dia Forestal Mundial, va ser inicialment una recomanació del Congrés Forestal Mundial que es va celebrar a Roma el 1969. Aquesta recomanació va ser acceptada per l’Organització de Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO) en 1971. Per tots aquest dia és molt important perquè és el nostre món on hi ha molts arbres avui en dia gràcies a la col·laboració dels ciutadans i ciutadanes perquè aquest món sigui sempre verd.

Hi ha diverses informacions d’on va néixer la Festa de l’Arbre de l’estat Espanyol de fet a Galícia existia una vila que portava segles d’avantatge en relació a aquesta festivitat corria l’any 1569 i a Mondoñedo van decidir fer una curiosa celebració i no va ser altra que l’anomenada festa de l’arbre, cal dir una mica sui generis, segons el nostre parer, convertint-se en la primera d’Espanya i probablement d’Europa. En aquesta festa, els veïns estaven obligats a fer cap al camp dels Remeis i plantar tres arbres fruiters sota penes de grans multes si no ho feien. Com a conseqüència de la plantació se celebrava una romeria per a tots els participants.

Una altra referència que es té, és la de Villanueva de la Sierra a principis del segle XIX, en concret el 1805, una petita localitat extremenya de Càceres i la iniciativa va sorgir del batlle de la localitat, en Ramón Bacas Rojo.

També es diu que el 10 d’abril de 1872, a Nebraska (EUA), es va celebrar la primera festa de l’arbre.

A Catalunya davant l’alarmant desforestació que patia a finals del segle XIX, l’enginyer forestal Rafael Puig i Valls va promoure un projecte innovador on l’escola, recolzada pels ajuntaments i els estaments polítics i socials, i els infants com a protagonistes, es convertien en els veritables impulsors d’una nova societat preocupada pel seu entorn.

La 1a. Festa de l’ Arbre de caire educatiu es va celebrar a Sant Joan de les Abadesses l’ any 1899.

L’ any 1900, al Primer Congrés Internacional de Silvicultura, celebrat a París, i a proposta de Puig i Valls, és acceptada per unanimitat la celebració de la Festa de l’ Arbre a tots els països d’ Europa. Alfons XIII, per reial decret, implanta la celebració de la festa a tots els pobles i escoles de l’estat Espanyol.

Prenguem com a exemple Viladrau el primer municipi de Catalunya a adherir-se a la celebració del Centenari de la Festa de l’Arbre. Des d’aquell moment s’ha dut a terme de forma ininterrompuda i seguint la tradició, la Festa de l’Arbre de Viladrau se celebra el cap de setmana més proper al 20/21 de març.

En l’organització de la Festa de l’Arbre de Viladrau hi participen de manera coordinada l’Escola, l’AMPA de l’escola, l’Ajuntament,  l’ Escola de Música i altres associacions del poble. Mantenint la filosofia en la qual va ser creada. La Festa de l’Arbre de Viladrau combina les activitats educatives amb les activitats lúdiques:

  • Sortida educativa per treballar un tema ambiental sobre els nostres boscos.
  • Treball educatiu a l’aula i edició d’un llibret basat en el treball dels alumnes.
  • Festa lúdica i cultural amb la participació d’habitants i visitants: parlaments, repartiment del llibret editat, activitats culturals, actuacions musicals, plantada i vermut.

Es a dir, una Festa de l’Arbre completa.

La Festa de l’Arbre, una tradició que estimula sentits i sensibilitats Els arbres són sinònim de vida i no perquè siguin éssers vius sinó perquè són alguna cosa més, són part del planeta més enllà de la vida, més enllà de ser éssers que ens acompanyen i ens alimenten d’oxigen, més enllà de ser bells i d’embellir,  de ser esvelts i d’engrandir la natura i els nostres passejos per ella.

Els arbres són molt més i en companyia constitueixen un exèrcit sa, lleial i pacífic que aporta una espècie de pau i d’equilibri que pocs éssers vius, llevat d’animals del regne animal, poden aportar. Els éssers vius no humans, no critican, no fan us de la hipocresia i només creixen cap el interior.

  • Pel moment que vivim i per la situació en que ens trobem, creiem que no calen més paraules per proposar que des l’Ajuntament organitzen la Festa del Arbre el proper 20 de març 2023, a la nostre Vila.

Des la nostre associació AraEmpuriabrava els ajudarem en tot el que considerin i els nostres recursos ens ho permetin. Si us plau, no permetin que es perdi la ocasió del dia assenyalat per tot el que representa per la salut de totes, tots i tothom!